"Ο ορισμός της κυκλικής οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι" ένα βιομηχανικό σύστημα που είναι αποκαταστατικό ή αναγεννημένο από πρόθεση και σχεδιασμό ". Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο που μετατρέπει τις πρώτες ύλες σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται μία φορά και απορρίπτονται, το κυκλικό μοντέλο κλείνει τον βρόχο φέρνοντας τα προϊόντα στον κύκλο μετά τη χρήση, έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ».
Στην παραδποσιακή οικονομία ή την οικονομία της γραμμικής γραμμής, τα υλικά ρέουν σε ευθεία γραμμή από την εξόρυξη πόρων, στην κατασκευή και στη συνέχεια στην υγειονομική ταφή. Η αξία δημιουργείται με την παραγωγή και την πώληση όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων. Αυτό το μοντέλο χαρακτηρίζεται από σπατάλη πόρων και υπερβολική ρύπανση, προκαλώντας υποβάθμιση του οικοσυστήματος, συγκεντρώσεις πλούτου και κοινωνικές ανισότητες.
Ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, από την άλλη πλευρά, στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της ανάπτυξης προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη. Αυτό συνεπάγεται σταδιακή αποσύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας από την κατανάλωση πεπερασμένων πόρων και σχεδιασμό αποβλήτων εκτός συστήματος. Υποστηριζόμενη από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο δημιουργεί οικονομικό, φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο.
Παραδείγματα της κυκλικής οικονομίας
Το 2016, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει 100% κυκλική οικονομία έως το 2050. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον έξυπνο σχεδιασμό για τη μείωση της ανάγκης για πρώτες ύλες, τη συνειδητή χρήση προϊόντων για παράταση του κύκλου ζωής και τη χρήση αποβλήτων ως πρώτη ύλη . Για παράδειγμα, για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, τα smartphones στο τέλος του κύκλου ζωής τους ανακυκλώνονται, ώστε τα μέταλλα να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε νέα τηλέφωνα. Η χώρα επενδύει σε έργα όπως η δημιουργία καλύτερης υποδομής για τη συλλογή οικιακών απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων κατεδάφισης από παλιά κτίρια και η ανάπτυξη εναλλακτικών υλικών όπως λιπασματοποιημένο γρασίδι για χρήση σε κτίρια. Ως αποτέλεσμα, ήδη από το 2023, η κυκλική οικονομία στην Ολλανδία θα αντιπροσωπεύει αγοραία αξία 7,3 δισ. Ευρώ και 54.000 θέσεις εργασίας.
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις παίζουν βασικό ρόλο σε αυτό το μοντέλο. Η Veolia, ο παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις διαχείρισης νερού, απορριμμάτων και ενέργειας, συνεργάστηκε με τη Philips, την Ολλανδική γίγαντα καταναλωτικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών, για να αναπτύξει ένα νέο είδος ηλεκτρικής σκούπας από πλαστικά απόβλητα. Η Veolia συμμετέχει στη διαδικασία κατασκευής από το στάδιο του σχεδιασμού. Ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τη Philips να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό στα νέα μοντέλα ηλεκτρικών σκουπών και μηχανών καφέ και να προμηθεύσει τη Philips με ποιοτικά υλικά. Αυτή η συνεργασία βοηθά τη Philips να επιτύχει τους στόχους της να δημιουργήσει το 25% των πωλήσεων από κυκλικά προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις έως το 2025.
Η τεχνολογία οδηγεί την κυκλική οικονομία
Τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα επαναχρησιμοποιούν τα πάντα, αλλά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αναδυόμενες τεχνολογίες για να επιτρέψουν την πορεία προς τη βιώσιμη κερδοφορία.
Οι εταιρείες που υποβάλλονται σε ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να επανεξετάσουν κάθε πτυχή της επιχείρησής τους: μελλοντικό όραμα, στρατηγική, αλυσίδα αξίας, λειτουργίες, μοντέλα τιμολόγησης, κανάλια πωλήσεων και εμπλοκή πελατών. Αυτό παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για αποτελεσματικότερη χρήση δεδομένων και ψηφιακής τεχνολογίας για κυκλική καινοτομία.
Όπως σημειώνει η Deloitte στην έκθεσή της «Συνταγή για μετασχηματισμό της κυκλικής οικονομίας», τα βασικά στοιχεία για τον κυκλικό μετασχηματισμό περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες Internet of Things (IoT), τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική μάθηση και προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τις εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα τη χρήση πόρων και αποβλήτων, τις ροές υλικών και τους τομείς αναποτελεσματικότητας και τον τρόπο παροχής αξίας στους πελάτες. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν τις εταιρείες να βρουν κυκλικά πιθανά hotspots και να ευθυγραμμίσουν την επιχειρηματική στρατηγική με μοντέλα κέρδους και στρατηγικές τιμολόγησης.
Το blockchain, η επαυξημένη πραγματικότητα, η βελτιστοποίηση και η έξυπνη κινητικότητα βοηθούν τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις λειτουργίες για τη βελτιστοποίηση των πόρων, τη διάσπαση των σιλό και τη σύνδεση δεδομένων, συσκευών και συνεργατών. Τα Big Data, οι εφαρμογές και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπουν την εξατομίκευση και δημιουργούν καλύτερες εμπειρίες πελατών. Και οι υπηρεσίες cloud, οι κοινωνικές πλατφόρμες, η απεικόνιση δεδομένων και η εικονική πραγματικότητα (VR) επιτρέπουν τη συμμετοχή και συνεχείς βρόχους ανατροφοδότησης για καλύτερο σχεδιασμό καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.